HTML

Saját művek gyűjtögetőhelye

Zene, élet, novellák, ahogy én láttam...meg ami még eszembe jut...

Friss topikok

  • Asturias: Üdv! Szeretném kifejteni röviden a véleményem szomorutojas hozzászólásáról. Az ilyen jellegű mű... (2010.05.05. 03:13) Az első novellám

Linkblog

Az első novellám

2010.04.30. 00:33 PunkDawe

Várom kommentben vagy privát üziben (dawepunk@freemail.hu) az építő jellegű kritikákat!
Ha pedig tetszett akkor tessék terjeszteni :D !



Egy történet

 

1.

 

Felébredtem. Arra keltem szomorú vagyok. Hmm, érdekes, mostanában ez egyre többet esik meg velem, és igazából indokolatlan. Jó, vannak gondjaim mint mindenkinek, barát, barátnő, család stb. stb. stb., mint bárki másnak, elváltak, elhagytak, megcsaltak volt aki elment. Ezek az első gondolatok, de hagyjuk ilyenre nem gondolunk. Nem kell depresszívebbnek lenni az átlagnál, mert ez egy ilyen depresszív világ.

Második gondolat, milyen nap van? Tegnap részegedtünk a haverokkal, szóval szombat van, vagy vasárnap. Na nem a részegségből tudom, hanem hogy nem csak én ittam hanem mindenki ráért, ez van, ilyen egy majdnem alkoholista élete.

Harmadik gondolatom, hogy hol is vagyok egész pontosan, ha minden igaz „otthon”, ami annyit tesz hogy egy lyuk, ahova tulajdonképpen a számítógépemen kívül semmi nem köt, egy olyan városban amire ugyanez igaz. Nem itt dolgozom, tulajdonképpen nem is itt élek. Munka, szép, úgy el vagyok vele maradva, hogy szinte már lehetetlen befejezni a kiszabott határidőre, de eddig még mindig megoldottam, vagy valaki megoldotta helyettem, talán most is. Ilyen tekintetben semmi panaszra nincs okom szerencse terén, valahogy mindig megúsztam minden ilyesmit, csak sajnos ez a szerencse hiányzott minden másból. Így kezdődik minden reggel kisebb nagyobb módosulásokkal, az első gondolatokat tekintve. A helyszín és az idő más, szinte mindig.

Apropó minden más, barátnőmet kellene hívnom, valahányszor ha rá gondolok ez jut eszembe: „oly távol de mégis közel” vagy hogy is van ez, meg persze hogy szeretem. Nem is tudom mióta, már rég együtt vagyunk, ő szeret én szeretem, mindkettőben biztos vagyok, persze a mikéntben és a hogyban nem vagyok ilyen biztos, de az mindig változik, de szerintem mindenkinél mindenkor, csak a legtöbben letagadják. Ez olyan, hogy mindenki érti mire gondolok, egy példa: van, hogy jobb a szex van, hogy rosszabb, de általánosságban jó. Mindent megkapok, amire vágyom és mindent megadok amit tudok, és amire ő vágyik. Vagy csak úgy gondolom. És úgy gondolom, hogy ő is úgy gondolja. Megint elkalandoztam, ezért nem haladok a melóval.

Bevágódom a gép elé. Belépek a csevegőbe, írok egy üzenetet:

-Helló! Kész a te részed?

Látom hogy éppen reggelizik, de pár pillanat és „éppen üzenetet ír”.

-Csá! Hogy lenne már tegnap megbeszéltük, nem emlékszel?

-Hát nem! - Ez mindig így megy, nem csoda hogy mindenki hülyének, vagy betegnek néz. Pedig ha sejtenék mennyire vagyok beteg talán mindegyik azonnal íratná a távoltartásit, vagy csak „törölne és tiltana”, azonnal. Na, de vissza a viszonylagos valóságba, megint éppen ír.
-Nem gondolod, hogy kevesebbet kellene inni és többet melózni?
Hát nem gondolom, sőt szerintem még többet kellene, a melót meg leszorítani amennyire csak lehet, de nem azért, mert nem szeretném csinálni, csak gondolkodni kell, azt meg nem tudok, vagy ha igen akkor sem azon amin kellene. Inni sokkal könnyebb nincs gondolkodás, buli van, éneklés, agyzsibbasztás. Na, de ezt mind nem lehet leírni szóval megfogalmazom a választ.
-De, igyekszem! Most megyek próbálok dolgozni, te is próbálkozz! - kegyes hazugság. Jobb így neki, hogy nem tudja nem fog majd azon tűnődni, hogy milyen rossz tanácsot adjon kötelességtudatból, jobb nekem, hogy nem hallgatom a „muszáj sajnálkozást”. Mindenkinek jobb. Attól még senkinek nem lett jobb, hogy megsiratták. Jól megvagyok a kis magányban, egy ember van, akinek hellyel közzel megnyílok, és az nem ő.
-Oks. Jó munkát! Csácsá!
-Helló! - a mai „barátadag” ezzel letudva.

 

*

 

 

Kisétálok, hűtő, sör, internet. Előbb telefon. Barátnő. Megbeszéljük este hol mikor. Szeretem. Szeret. Nyugtatjuk magunkat és egymást, erre mindenkinek szüksége van. Így legalább lesz valami értelme hogy ma is felkeltem. Eltelik 10 perc és csörög a telefon az a név jelenik meg rajta akiről a legtöbb emlékem szól. De most nem veszem fel, mert nem akarom elrontani a kedvem. De már késő. Tolonganak az emlékek, hogy megforgassák bennem a százszor kicsorbított tőrt. Eszembe jutott a múlt és indul is az agyam...

 

2

 

Nagy családi összejövetel. Boldog színészek egy szép díszletben. Csörög a telefon. Valaki felveszi, telefonál. Valaki rondán nézi, feszül a húr. Ők a szüleim, egyiknek a szeretet jutott másiknak egy szerető. De minden folyik tovább, senki nem tudhat semmit és nem is akar, mert ha tudnának egy s mást, nem lenne ilyen könnyű eljátszani a boldogságot és a szeretetet. Függöny le. Következő jelenet. Ez már messze minden széptől, két ember üvölt, pofonok csattannak, törnek a bútorok. Ahogy kell. Ha egy kívülálló nézné ezt a kaotikus jelenetet minden a helyén lenne, szokásos családi perpatvar. Egyetlen egy hiba van a képben: a gyerekek. Összekuporodva a sarokban nem is értik miről folyik a szó, csak évekkel később kezdenek sejteni részleteket. Innentől rossz képek peregnek az agyban, bíróságok, ide-oda rángatás vita, vita és vita. Cipelnek ide-oda ahogy nekik tetszik, mintha csak egy táska ruha lennék. Lakjunk itt. Lakjunk ott. Senki nem kérdez semmit, most nem számítanak a gyerekek, csak a pénz, a lakás, az autó, semmi más. Kinek jut a több, ez a nagy verseny tétje. Egy haszna volt a gyermeknemzésnek, hogy most valakinek pénzt fognak hozni a konyhára. Aztán ez mind elmúlik. Lezajlott. Elcsitultak a dolgok. A gyerekek maradtak, ahol maradtak. Senkit nem érdekel. A káoszba némi rend költözik. Aztán jön az iskola, az óvodás játék helyett jöhet a vasszigor. Senki nem foglalkozik azzal, hogy az egyik gyereket, eddigi életének nagy részében azok kínozták meg a legjobban, akiknek szeretniük kellett volna. Két dolog számít, hogy nem tanul jól. Sőt rosszul. Nagyon. De ez sem olyan lényeges. Nagyobb baj, hogy nem tiszteli a rendet és azt hogy korlátok közé zárják. De ha valaki belenézne a dolgok mélyébe talán láthatná, az okokat. Hogy is szeretné egy olyan ember, illetve emberkezdemény a rendet, akinek a létét eddig nagy részben az állandóság teljes hiánya határozta meg, hogy tudna tanulni, ha néhány percig sem tud „rossz” gondolatok nélkül létezni. Inkább azzal tölti az időt, hogy a gyengébbeket veri és kihasználja, ahogy azt otthon látta. Egyik iskola jön a másik után, de valahogy csak vége lesz, letelik a néhány év, bár örökkévalóságnak tűnik. Sajnos az iskola egyetlen egy dologra jó, összetörni a gyerek álmait, beleszoktatni a szabadság színfalai mögé bujtatott rabszolgaságba. Szükségtelen dolgokkal megtömni a fejét, hogy a világ igazi bajait ne vegye észre. Hogy is lehetne szépen leírni..., ”államilag finanszírozott birkatenyésztés”.

 

3

 

Míg ezek a gondolatok végigszáguldanak az agyamon kiürítem a levélszemetet. Megnézem bejelölt e valami ismeretlen ismerős 2 és fél „Helló” után. Szánalmas! A szociális élet látszatát próbálja kelteni mindenki. „Jujj, nekem több ember köszön hellót az utcán, mint neked, és nekem több vadászgörény, meg rántotthús a barátom.” Talán itt mérhető le legjobban, az előbb említett „ingyenes oktatás” eredménye. És itt az oktatás, kb. triplán idézőjeles. Szinte alig telik az idő míg a szennyáradaton, viagra és guminő hegyeken keresztül elvergődöm a kívánt weboldalig. Modern mese: „A guminő hegyen túl, ott ahol a görbefaszúnéger japán lányt kúr, na ott van az a film, vagy bármi, amit a koldus középső fia ma szeretne letölteni.” Imádnivaló XXI. század. De végülis meglesz, amit keresek. Elszívok egy cigit és átrágom magam rajt. De az idő csak nem telik De dolgozni akkorsem fogok, ma még nem. Talán holnap. Most orvosság kell a másnaposságra egy vodka talán megteszi, színtelen, szagtalan, aromátlan, de alkohol, és alkoholra alkohol az orvosság. De kifogytak a készletek, úgyhogy felkapok egy cipőt. Mást nem kell. Praktikus abban aludni amiben az utcára mész, büdösnek büdös, de akit zavar nem jön közel. Erre gondolok mikor kilépek az ajtón.

 

*

 

Utálok emberek közé menni egyszerűen taszítanak. Olyan mintha mindenki most gördült volna le egy cuki rózsaszín gyár cukormázas gyártósoráról. A legszegényebb embernek is lehet egyetlen egy hatalmas értéke, a személyiség, az egyéniség. De ez a világ arra buzdít, hogy ezt, a legfontosabb dolgot vetkőzzük le. Legyünk „trendik”. Ezt mondják. „Légy egy a tömegben és nem szúrsz szemet senkinek.” De azt már nem, hogy könnyebb úgy fenntartani a nyáj egységét, ha minden birka egyforma. Minden alkalommal erre gondolok ha ki kell lépnem a lakásból. Sétálok köztük néhányan rámnéznek szinte hallom a gondolataik, csöves, szakadt, stb... . Még jó hogy már rég nem érdekel senki véleménye. Elsétálok a szomszéd utcába az egyik szokásos kocsmába a sok közül. Míg közeledem és befordulok az utolsó sarkon abban reménykedem, hogy nem lesz ismerős. Maximum a pultos. Sőt ő legyen ismerős, úgy lesz hitel. Mással nem szeretnék találkozni. Abból beszélgetés lesz. Kötelező jellegű. Arra most nem vágyom egy gyors vodka, esetleg kettő és már itt sem vagyok.

 

*

 

Belépek. Sötét van és büdös. Tipikus kocsmaszag, aki járt már életében ezredosztályú lebujban tudja miről beszélek. Odalépek a pulthoz meggyújtok egy cigit és kérem amiért jöttem. Szinte érzem ahogy mögémlép valaki. Már kezdi is. Azt mondja amit az ember várna ilyenkor.

„Na mi van haver! Mi újság? Régen találkoztunk!...”. Tényleg. Valószínűleg mert nem akartam. És amíg odarángat az asztalához abban reménykedem, hogy ezért a szenvedésért legalább egyre meghív. Vagy többre. Középiskolára terelődik a szó. Onnan ismerem. Van mit mesélnie. Mióta végeztünk nem találkoztunk. Még jó, így nekem nem kell beszélnem. Neki sem kellene, mert ránézek és látom amit mond. Ujján jegygyűrű. Megházasodott. Gyerek. Szopás az asszony, a meló, a lakás, az élet. Kispolgár. Számomra halott. Míg előadja az elmúlt jó néhány évet én hümmögök és a középsulira gondolok. Életem egyik legszebb időszaka...

 

4

 

Belépek az első napon. Felmérem a terepet. Mindenki ezt teszi, mert az első percben nyilvánvaló kinek hol lesz a helye abban a bizonyos hierarchiában. Alfahímek jobbra, kurvák balra, és így tovább mintha egy hatalmas hangszóróból szólna, de mindenki csak a fejében hallja. Megtalálom a helyem én is. Vannak hasonló emberek. Odahúzódom. Beszédbe elegyedünk. Könnyed ismerkedés. Közben arra gondolok: „Jól nézd meg őket, mert ők lesznek a barátaid.”. Lassan beindul a suli. Ugyanaz mint az előzőek. Csak kevesebbet balhézom, mert egy picivel jobban érzem magam. Van pár jó arc. Meg vannak nagy bulik. Bemutatnak első két nagy szerelmemnek. Sőt életem két legnagyobb szerelmének. Alkohol, dohány. Lányok is vannak. Jönnek mennek. Kétszer volt, hogy úgy éreztem igazira találtam egyszer ő kúrt félre egyszer én. De én mindkettő után szarul voltam. Nők. Ha akkor annyit tudtam volna mint most, szóba nem álltam volna eggyel sem. De tapadtak. Szükséges rossz. Ennyi. A második legfontosabb a középiskolában, megismertem a zenét. A Zenét. Páran összeálltunk, hogy zenéljünk. Szerettem. Szeretem még most is. Bár azóta már sok formációban megfordultam. Több hangszert is használtam. Bár játszani nem tudok rajtuk. Használni. Nem többet. A Zenélésnek nagy előnyei vannak. Még több buli. Még több nő. És mindezekkel együtt elindulok az alkoholizmus és a teljes önpusztítás rögös útján, aminek -úgy 50 évnyi szenvedés után- egy tüdő, vagy májrák van a célszalagja mögött. De persze a Zenélésnek megvannak a hátrányai is. Még több basztatás. A szomszédok. A rendőrök. Néha még a közönség is. De ki nem szarja le, én imádtam minden percét. Csak azokat a perceket imádtam igazán. Még néhány kép megrohanja az agyam, de azok már lényegtelenek. Évnyitók. Évzárók. És vége is. Valami papírt adnak és mehetsz.

 

5

 

Míg ezt újra átélem ő is végére ér a mondandójának. Szépen el is búcsúzom. Mondja maradjak. Hát bocs izé sajnálom a kutyám...tudod... . Tudja. Megszabadulok. Felíratom amit nem tudok kicsengetni és megyek is. Irány haza. Kellemes zsongás a fejben. Talán még aludni is tudok. A randiig még van pár óra. Hazaérek, eldőlök mint a zsák.

 

*

 

Telefoncsörgésre ébredek. Szinte még ki sem nyílt a szemem, de már tudom ki az és mit akar. Felemelem a telefont. Nem tévedtem. A számomra legkedvesebb női hang most dühtől fröcsögő hangon kiabál a telefonba:

-Megint elkéstél te szemét! Biztos megint bebasztál és otthon alszol, vagy bulizol valahol!

-Ne haragudj drágám! Sajnálom nagyon! - És tényleg komolyan is gondolom. Mire képesek a nők még egy ilyen emberből, mint én is, érzelmeket tudnak kicsikarni.

-Nem érdekel a sajnálkozás, és hogy miért nem jöttél el megint, úgyis beszélni akartam veled erről! Holnap reggel nálad találkozunk. Onnan talán nem tudsz elkésni!

Ennyi, és már le is csapta a telefont. Hát jó, holnap reggelig megnyugszunk. Megbeszéljük. Hisz szeretjük egymást. Minden megy tovább. Volt már ilyen. Lesz is. Én megígérem, hogy nem teszek ilyet többet. Ő úgy csinál, mintha elhinné. Szex és minden rendben. Alvás tovább, hogy reggel, olyan legyek, mint egy ember.

 

*

 

Ismét ugyanaz ébreszt, mint egy nappal ezelőtt, csak most a másik telefonon keresztül. Felkelek. Felveszem. Nyomom a gombot. Kinyitom az ajtót. Megyek keverek egy instant kávét míg felér. Amint belép az ajtón látom, hogy ez a veszekedés más lesz mint a többi. Szó nélkül leül. Várja, hogy csatlakozzam. Viszem a kávét leteszem. Ránézek. Rámnéz. Várjuk, hogy a másik szólaljon előbb. Szokásos férfi nő párbaj. Ki-kit győz le. De végül is ő mondja ki az első szavakat:

-Elegem van belőled! Állandóan ezt csinálod velem, hiába várok rád! Kicsit sem törődsz velem. Meg sem kérded mi van velem! Soha!

Az első, ami eszembe jut, hogy még egy hónapja sincs, hogy azon vesztünk össze, hogy túl sokszor kérdezem, hogy mi van vele és merre jár, ha nincs velem. De ezt most nem lehet szóba hozni.

-Én szeretlek.

-Tudom, de nem érzem.

Szokásos nóta megint. Érzéketlen vagyok. Pedig lehet, hogy érzelmesebb vagyok, mint a legtöbb ember csak én nem sírok minden nap, hogy ezt mások is lássák. Nekem elég, ha én tudom.

-Sajnálom.

-Sajnálhatod is elegem van abból, hogy elhanyagolsz. Törődésre vágyom. …

Ezek az utolsó mondatok, amiket még fel tud fogni az agyam a szónoklatból. „Törődésre vágyom.”. Ezt már nagyon régen én is mondtam valakinek. Csúnya lett a vége.

 

6

 

Emlékszem, nem sokkal középiskola után történt. Szokásos péntek este volt, vagy lehetett akár szombat is. Nem ez a lényeg, hanem az a lány. Mikor ránéztem először és ő visszanézett tudtam, hogy kell nekem. Még aznap este meg is kaptam. Csodálatos volt. A legjobb dolog, ami addigi életem során történt velem. Aztán járni kezdtünk. Eltelt pár hónap így és nem igazán mentek a dolgok. Borzalmasan szerelmes voltam És ő is szeretett. De elhanyagolt. Én úgy éreztem. Egy nap leültettem, hogy elmondjam nem érzem, hogy viszonozná amit kap. Kérdezte mit akarok ezzel mondani. És itt kimondtam azt a bizonyos mondatot, ami a következő elég nagy időszakra ocsmány bélyeget sütött. „Törődésre vágyom.”. Erre ő azt mondta, hogy ő csak attól félt elkerget, ha túlságosan ragaszkodó. De ha nekem ez kell... . Hát megkaptam. Az elején még élveztem is, hogy mindig kérdezte hova megyek, mit csinálok. Óránként telefonált vagy üzent. És én is neki. Aztán kezdett átmenni az egész valami borzalmas börtönéletbe. Ha szórakozni akartam hazudnom és szöknöm kellett. Rossz volt. Nagyon... . Törődés...

 

*

 

Ezzel tönkre is ment minden. Ami az elején szép volt az is fényét vesztette. Kilépni nem lehetett. Ezerkilós vasláncok voltak mindenemen. Így telt az együtttöltött idő nagy része. Megbeszéltük, hogy összeköltözünk. Bár túlzás a megbeszéltük. El lett döntve és kész. De végül is ez adta meg a kiutat. Mivel nem kötött haza soha semmi, és már a lányhoz sem, fogtam magam összepakoltam míg dolgozott és megszöktem. Hagytam egy levelet. Ennyi. Nem bírtam volna a szemébe nézni és elhagyni. Túl sok minden kötött hozzá. Könnyebb út. Bár utána nehéz idők jöttek, hideg nappalok és még hidegebb éjszakák hajléktalanszállókon és állomásokon. Bujkálva minden ismerős elöl. A Zene hiányzott a legjobban. De megérte, mert újra szabad lettem.

 

7

 

-Látod, megint le sem szarod, amit mondok! - Erre térek magamhoz a révületből. - Végülis mindegy is, úgysincs ezen mit beszélni. Viszont szeretnék mondani még valamit, amin annál inkább van. Megismertem valakit. - Na, erre már tényleg magamhoz térek.

- Hogy micsoda?

- Jól hallottad. Megismertem valakit. Úgy érzem működne vele talán. De. Téged szeretlek. Nem tudom mi legyen. Arra gondoltam, hogy engedj egy kicsit el. Hívhatjuk nyitott kapcsolatnak vagy szünetnek vagy bárminek. De nekem szükségem van egy picit erre.

- Hogy tudsz nekem ilyet mondani. Te vagy az egyetlen ember akiben bízom, aki jelent nekem még valamit ezen a szar világon, és meg tudnád tenni ezt velem?

- Tudom, hogy mit érzel. Én is nagyon szeretlek. És ha szeretsz, megértesz.

Azt hiszem itt szakadt el a cérna. Ezt nem kellett volna mondani. Ha szeretsz... . Innentől ennek a beszélgetésnek csak egy kimenetele lehet.

- Hogy tudod egyáltalán ezt kiejteni a szádon, hogy „Ha szeretsz...” mikor ilyet mondasz nekem, hogy mással akarod baszatni magad?!

- Hogy beszélsz velem. Én csak szerettem volna civilizáltan rendezni ezt.

- És úgy gondolod, hogy ez civilizált? Mert nem az... . Szóval vagy választasz ezt vagy azt vagy elmehetsz.

- Ne kérd, hogy válasszak. Mert nem tudnék.

- Akkor takarodj el innen! Most azonnal! Látni sem bírlak! Hányni tudnék tőled!

- Rendben elmegyek. Örülök, hogy választottál helyettem. Ha kellenék megtalálsz!

- NEM FOGSZ! És most takarodj.

 

*

 

És azzal elmegy. Elment az utolsó ember aki még segített táncolni a pengeélen. Zuhanás. Rettenetesen fáj. Túlságosan szeretem. Mit lehet tenni. Hát én tudom. Felkapom a ruhám. De nem utána megyek. Piára van szükségem. Sokra. Ájulásig. Azzal nekiindulok.

A következő napok, vagy hetek - ki tudja mennyi idő – éber kómában telnek. Néha magamhoz térek pár percre. Ismeretlen helyek. Ismeretlen emberek. De pár pillanat múlva minden a homályba süllyed. Nincs ami a víz felett tartson. Talán nem is volt soha. Minden hazugság volt. Nincs isten. Ha van gyűlöl. Mindent elvesztettem. Mindig magányos voltam. De most jó érzés érzéketlennek lenni.

*

 

Egyszer csak telefoncsörgésre ébredek. Felveszem. Egy ismeretlen hang szól. Bemutatkozik. Halványan rémlik, hogy egy másod-, harmadunokatestvér. Nem fontos. Az igen, amit mond. Meghalt valaki. Méghozzá az utolsó még élő rokonom. Furcsa. Nem is ismertem igazán. Mikor a középsuli után megszöktem elvágtam a szálakat. Végig hallgatom, amit mond. Megkérdem hogyan és mikor. Megkérdem a temetés időpontját. Sajnálkozva bejelentem nem tudok hozzájárulni. És ennyi. Ismét egy szülővel kevesebb. Kicsit azért fáj. Szinte ugyanígy történt, mikor a másik elment.

 

8

 

Épp szökésben voltam. Valami állomáson vagy hasonló helyen ébredtem. Elég régóta már, hogy így éltem. Egyik nap arra keltem, hogy zenélni szeretnék. De ahhoz haza kell menni, vagy valahol felkutatni valakit a régi bandák egyikéből. Úgy döntök az elsőt választom. De nem a szülői ház, vagy hasonlók miatt nevezem „hazának”, mint a legtöbben. Nekem a barátok, az első néhány zenésztárs mutatja meg hol az otthon.

 

*

 

Leszállok. Hazaértem. Megkeresem az első embert, aki eszembe jut. Meg is találom. Bekopogok. Kinyitja. Nem lepődik meg.

- A temetésre jöttél?

- Milyen temetésre?

Elmondja, hogy kinek a temetése lesz. Egy szülő elment. Azt is elmeséli, hogy kb. 1 hete történt. Éppen jókor jöttem. Sokan kerestek, de eltűntem. Hát ez igaz. Innen rögtön egy távoli rokonhoz vezet az út. Örököltem. Egy lakást. Szuper, de ki akarna itt lakni. Hamar túladok rajta és elköltözöm egy másik városba. Egy másik patkánylyukba. Oda amit most is otthonnak nevezek.

 

9

 

Úgy döntöttem, felhívom. Felveszi. Azonnal sírni kezd. Mióta keres már. Hol voltam. Mondom neki, hogy most itthon vagyok. Elmesélem amit most megtudtam. Nem sajnálkozik. Hát igen, ő tudja mit érzek. Ő az igazi. Megbeszéljük, hogy másnap feljön. Addigra kipihenem magam.

Belép az ajtón. Elmesélteti mi történt eddig velem. Elmesélem neki. Azt mondja majd segít rendezni a számlatartozásokat. Hiányoztam. Hiányzott. Szeret. Szeretem. Megkérdem, hogy milyen volt a másikkal. Azt mondja rossz. Rám gondolt végig. De attól még nem múlik el az érzésem, hogy valami különlegeset vettek el tőlem. Ami csak az enyém volt. Összefekszünk. Más. Rosszabb. Sokkal. Végzünk. Rámnéz. És azonnal tudja.

- Nem ugyanaz, igaz?

- Nem.

Ezt meg is beszéltük. Valami tönkrement. Pedig szeretem. De nem tudok már úgy nézni rá. Gyűlölöm. Eltékozolta a csodát. Megölte. Eszembejut egy régi lány. Ugyanez volt vele is. Csak fordítva. Végre értem...

 

10

 

Nem sokkal azután ismertem meg, hogy beköltöztem életem első, és valószínűleg utolsó saját lakásába. Ahogy megláttam rögtön tudtam, hogy ő lesz az igazi. Nem így volt már tudom. De az ember mindig úgy érzi, hogy az éppen aktuális szerelem a legnagyobb. Az igazi. Az Ő. Ha nem így van ott nagyon nagy a baj. Odaléptem hozzá. Megszólítottam. Az első éjszakát végigbeszéltük. A másodikat is. Ismét szerelmes voltam. Nagyon jó volt vele. Minden perc. Tökéletes. Aztán jött egy pillanat mikor minden megváltozott. Egy reggel felébredtem. Láttam, hogy engem néz. Megszólalt. - Már nem ugyanaz.

- Miért?

- Nem tudom.

Ezzel el is múlott minden, ami szép. Még egy kicsit húztuk egymást. De nem ment. Azt mondta csak úgy elmúlt. Szeret még, de nem úgy. Ennyi. Én úgy gondolom, hogy előbb utóbb minden szerelem szeretetbe csap át. És vannak olyan emberek, akik le akarják élni egymással az életüket, mert társra találtak. Tudják. Így nem érdekli őket, hogy nem szerelmesek. „Szeretetesek”. Egy életen át. Nekem nem ő volt a társam.

Elment. Iszonyúan fájt. Mély depresszió. Alkohol. Szinte mint most. Aztán egy nap egy lány mellett ébredtem. Nem ez volt bent a különleges, ez sokszor megesett. A lány volt a különleges. Ahogy ránéztem kitisztult a fejem. Szerelmes lettem megint. Azóta is szeretem.

 

11

 

Úgy döntöttünk együtt maradunk. Adunk magunknak egy esélyt hogy minden rendbe jöjjön. Próbáltunk szerelmespárnak látszani. Nekem csak szenvedés volt. Nem bírtam vele lenni érzelem nélkül. De nélküle sem tudtam. Valahogy az életem ilyen. Csak azért kapok dolgokat, hogy elvegyék. Egyre többet gondolok erre. A halálra. Szenvedek. Ő is azt mondja, hogy egyre távolibb vagyok. Kérdi mi a baj. Én abban reménykedem, hogy végre becsavarodok, és megszűnnek a gondok. Azt válaszolom, semmi. Így telik az idő. Nem vagyok szabad. Nem is leszek az talán soha. Illúzió. Egyik reggel azt mondja, hogy kísérjem el egy vizsgára. Istenem de gyűlölöm az iskolákat. Még a környékét is. Ugyanolyan, mint az én időmben. Mindenki egyforma. Egyszer csak odalép egy ilyen „egyforma” srác. Puszit ad neki. Aztán kérdez egy s mást. Bemutatnak. Ismerős a név. Míg beszélgetnek, gondolkodom. Aztán egyszer csak bekattan valami. Ő volt az. A csoda gyilkosa. A bűntárs. Aki végleg tönkretett mindent. Még jó hogy nálam van. Épp ma akartam befejezni. Tökéletes. Rámborul a köd, ahogy előhúzom lassan a fegyvert. Rám sem néz csak mikor már késő. Lövök. Halott. Picit megnyugszom. De egy pillanat múlva elrohan előttem sikoltva egy „egyforma” srác. Megzavarodom. Neki is vége. Aztán még egy. És még egy. És még egy. Lassan kiürül a tér. A szerelmem mellettem áll. Nem tud megszólalni. Sokk, vagy minek mondják. Sajnálom. Csak ennyit mondok. A fejemhez emelem a pisztolyt. Utoljára még kitisztul az agyam.

 

12

 

Arra a reggelre gondolok, amikor még minden rendben volt. Felébredtem. Munkára gondoltam, és arra hogy szeretem Őt. Vajon mi romlott el? Nem kellett volna lemenni. Az a vodka tehet mindenről, vagy az előzőnapi vedelés. Az osztálytárs aki itatott és közben untatott. Én, hogy nem állítottam egy ébresztést. Én, hogy nem indultam el azonnal bocsánatot kérni. Én, hogy nem szakítottam vele azonnal. Én, én, én. Minden az én hibám. Valami baj van velem. Mindent és mindenkit tönkre teszek. De vége. Most vége lesz. A golyó előtti utolsó dolog ami átsuhan az agyamon, hogy vajon érteni fogja e valaki, hogy miért tettem. Egyáltalán felteszik e lényeges kérdéseket, hogy megtudják érteni? Akarják e egyáltalán? Vajon mi juttatott idáig egy átlagos embert? Boszorkány üldözés lesz. A nevemre nem emlékeznek csak a cselekedetre. Lesz akit érdekel az előzmény és az okok? Nem tudom. Nem is fogom, mert itt vége. Végre.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muveszietlenseg.blog.hu/api/trackback/id/tr311963325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karatkata 2010.04.30. 16:59:00

"Olyan mintha mindenki most gördült volna le egy cuki rózsaszín gyár cukormázas gyártósoráról."
"Pedig lehet, hogy érzelmesebb vagyok, mint a legtöbb ember csak én nem sírok minden nap, hogy ezt mások is lássák."
"Eltékozolta a csodát. Megölte"
"És vannak olyan emberek, akik le akarják élni egymással az életüket, mert társra találtak. Tudják. Így nem érdekli őket, hogy nem szerelmesek. „Szeretetesek”."
Ez belőled jött????????
okozol még meglepetést!!!!!
méééég,mééééég!!!!!!

sks7891 2010.04.30. 20:59:00

Nem értem. Szar!

:D XD

zoli1103 2010.05.01. 14:56:17

Nagyon tetszik! A vége kicsit morbid, de összességében jó!
Várom a következőt. Ha ezt tudod űberelni....
Nos akkor pályát kellene módosítanod.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 14:08:55

A tômondat jó stilisztikai eszköz, csak kicsit túlburjánzó itt.
A témát az utolsó kettôvel meg kicsit túlírtad. Ha 10-es végén végetért volna nem lett volna ennyire kamaszos, hacsak nem ez volt a cél persze.

PunkDawe 2010.05.02. 14:38:19

Mindenkinek köszönöm itt is és privátban is a véleményeket...még sks-nek is:D (remélem azért el is olvastad azóta... subba rulezzz:D)!

A végéhez csak annyit tennék hozzá, hogy azért ezt a befejezést választottam, mert mostanában az"önkifejezésnek" ez a "módja" elég népszerű. A pécsi tragédia után született ez a kis szösszenet, és igazából azt a véleményemet tükrözi, hogy nem szeretem mikor látványosan (legalábbis szerintem) a média, a rendőrség stb. stb. a rossz végéről fogja meg a történetet. Ettől függetlenül elítélem csak hiányzik az, hogy az ilyen eseményeknek kellően mögénézzünk/nézzenek.

A tőmondathoz pedig annyit, hogy jó stilisztikai eszköz, ez tény, és az is hogy sok van belőle, de van olyan hogy írói stílus:D, pl.: a 10 soros körmondat is jó stilisztikai eszköz, de a Sorstalanságban "kicsit túlburjánzó" és mégis sokra vitte. ;)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 14:53:53

@PunkDawe: Hosszú, értelmes mégis olvasható körmondatot írni egy cseppet nagyobb bravúr, mint gondolatonként, kiterjesztés nélkül lezárni a tartalom ívét, ami noha érzékelhetô ebben a formában is, de -hasonlatképp- olyanná teszi a szövegben haladást, mintha kockakövön ugrálna egy aprókerekû kocsi, vagy mintha magunk is Kanga zsebében ülve, Tigrisként néznénk a körülöttünk lévô világot, amelyet egyaránt lehet túlzott -ám legyen burjánzó- jelzôhalmozással, vagy éppen a megfelelô finom szavak használatával leírni.

Hosszú mondatot írni bravúr. Tômondatnál cseppet nagyobb. Gondolatonként zárom le a tartalom ívét. Érzékelhetô -e ebben a formában? Aprókerekû kocsikként haladunk. Pattogva. Ugrálva, mint Kanga. Tigrisként látjuk szaggatva a világot. A világot. Jelzetlen. Nem burjánzó. Stíl.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.02. 15:04:01

@szomorutojas: egyik sem lett túl jó, azt a fránya alanyi alárendelést kétszer is meg kellett volna gondolni.

Egyébként legyen ez a stílus, várom a második novellát, hogy láthassuk kiteljesedni.

Asturias 2010.05.05. 03:13:14

Üdv!

Szeretném kifejteni röviden a véleményem
szomorutojas hozzászólásáról.

Az ilyen jellegű művekben gyakran alkalmaznak tőmondatokat, lásd Zsebhegyező. Egyfajta névjegye ez a kamasz sorsok ábrázolásának, és bár azzal egyetértek, hogy az íves gondolat röptetések valóban nagyobb bravúrnak számítanak, szerintem ebben a műben kissé furán hatottak volna, mivel a főszereplő egyes szám első személyben beszéli el a cselekményt, és koránt sem rendelkezik intellektuális stílussal, sokkal inkább egy kiégett tini.

Kanga zsebében pedig valószínűleg Zsebi babára gondoltál. :)

Néhol ötletes iromány, elsőnek szerintem kellemes.

Így tovább! :)
süti beállítások módosítása